dijous, 10 d’abril del 2014

Cova dels Pilons (Sarroca de Bellera, Pallars Jussà)





Sinònim: Espluga de la Solana d’Erdo

Situació

Lloc: Solana d’Erdo. Riu Bòssia.
TM: Sarroca de Bellera (Pallars Jussà)

Coordenades: UTM 31N ED50      236712/4691779
                         UTM 31N ETRS89  326619/4691576
Altitud: 887 msnm

Espeleometria:  Recorregut: 174 m
                           Desnivell: 15(+7/-8) m

Accés

Sortint des de Senterada per la carretera N-260 cap al Pont de Suert, als 4 km, i només passar lo barranc de la Llobera, trobarem a la dreta un desviament que es bifurca: la branca de la dreta va cap a Erdo, nosaltres anirem per la pista de l’esquerra (antiga carretera) actualment força malmesa, per la qual cosa aconsellem deixar els vehicles i continuar a peu. Al lloc hi ha les ruïnes d’una casa de la qual únicament resta dempeus el frontal on trobem una representació de Sant Jordi.
La pista va per sobre dels meandres del riu Bòssia, i als 300 metres trobarem la gran Espluga de la Solana d’Erdo. El 2012, data de la nostra visita, aquesta pista està farcida de ruscos d’abelles, per la qual cosa s’haurà d’anar amb precaució.


Descripció

Ens trobem davant una gran balma de 43 m d’amplada per 8 m d’alçada i 6 de fons com a màxim. La seva base esta plena de blocs caiguts del sostre.
La característica més curiosa d’aquesta espluga és l’existència de 4 grans pilars, i un de petit que semblen apuntalar el sostre de la cavitat. Els pilars són quadrats d'1 x 1 m.
La continuació de la cova la trobem a la dreta del tot, on un passadís descendent ens condueix, 8 m més enllà, a una obertura que mitjançant un ressaltet  i una rampa ens aboca a una sala de sostre baix (1 m d’alçada) on trobem una zona entollada on s’acumula l’aigua provinent de l’exterior. Ens trobem a un estrat inclinat que resulta ser la continuació de la balma. Avançarem una quarantena de metres cap al NE, el sostre continua baix i les amplades són d’uns 8-10 metres aproximadament. Ara trobem un petit esfondrament que ens porta a una saleta inferior d’uns 8 x 4 m sense cap sortida. Aquest lloc ens dóna la fondària màxima de la cova (-8 m). Uns 10 m més enllà trobem un altre esfondrament, en aquest cas allargassat que tampoc va enlloc. Deu metres més i la galeria fineix.



Història

Si be Sarroca de Bellera és prolífica històries i llegendes, no hem sabut trobar cap referència sobre aquesta espluga, tampoc sabem el perquè de la exagerada construcció dels “Pilons”. La primera exploració espeleològica coneguda es deu al grup SIEP a l’any 1975, atribuint erròniament la cavitat al terme de Senterada, aixequen topografia que surt publicada al Catàleg Espeleològic de Catalunya (1)






Participants

Josep Lluís Moldes, Julià Gonzàlez, Miquel Nebot i Enric Porcel.

Bibliografia

(1)  BORRÀS, J., MIÑARRO, J.M., TALAVERA, F. Catàleg Espeleològic de Catalunya (el pallars jussà) vol 3. Pp 174-175. Barcelona. 1979.



1 comentari:

  1. Pot ser lo nom de Cova dels Pilons no sigui el més adient, jo em decantarie més pel d'Espluga de la Solana d'Erdo, ara que sobre aixo els que tenen lúltima paraula son els de Sarroca. De ben segur que aquesta cova te lo seu nom propi de vell entuvi.

    Lleidetà

    ResponElimina