Recorregut:
31 m
Desnivell: +18 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
X: 336132
Y: 4571863
Z: 900 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps
immemorials
Situació: Just en sortir de Capafonts direcció Alcover, la carretera descriu un fort revolt a l’esquerra. Aquí s’inicia una pista que va remuntant la Riera de l’Horta. Seguint-la cosa de dos quilòmetres, la pista finalitza prop de la font de la Llúdriga, important surgència considerada el naixement del riu Brugent.
Uns 150 m abans, però, surt a mà dreta el senderó que mena a La Musara. El seguirem en pujada i, després d’algunes ziga-zagues, el camí es fa més planer. Poc després trobarem a l’esquerra el trencall que mena a la cova (pal indicador). L’últim tram del recorregut el farem pel mig del torrent fins arribar a la grandiosa boca de la cavitat. De Capafonts a la cova, una hora.
Descripció: Espectacular balma de 52 m d’amplada per 31 m de fons. L’alçada supera els 30 m. Està situada a una mena de circ semicircular originat en l’indret on el torrent salva un gran cingle calcari. Quan el torrent baixa crescut, es genera una espectacular cascada totalment aèria, formant-se un toll al seu peu.
El terra de la cavitat, molt rocallós, té una forta inclinació ascendent (de l’ordre dels 32-35 graus), fins a situar-nos a la cota +18 m. El tram central de la cavitat té una estructura acampanada. De la seva cúspide baixen uns abundants degotalls que generen una concreció calcària al terra de la cova, a la vegada que un petit curs d’aigua. Just al punt més alt del sostre desemboca una galeria penjada horitzontal, del tot inaccessible si no és efectuant una delicada escalada en extraplom.
Espeleogènesi: Balma generada al centre del circ originat per un torrent que salva una important barra calcària mitjançant cascada. No obstant això, resulta difícil explicar les seves grans dimensions i l’estructura campaniforme del sector central si no és admetent el paper que poden haver jugat els abundants degotalls que baixen del sostre, en un punt on, d’altra banda, s’observa l’inici d’una galeria penjada.
Tot ens fa pensar que aquesta galeria, de traçat horitzontal i regulars dimensions, ha jugat un paper
important a la morfologia actual de la cavitat.
Han participat:
- Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada