divendres, 20 de desembre del 2013

Coves de la Riera de Pontons (Pontons, Alt Penedès)



 
Cova A. Foto J. Cuenca


Durant una de les primeres visites a les mines de Pontons, en Josep Cuenca ens va comentar que coneixia l'existència d'unes coves visibles des de la carretera, però que desconeixia el seu recorregut

Després de varis intents vàrem localitzar les coves Els arbres que creixen al costat de la carretera havien crescut i les coves, tot i que visibles des de la carretera, no son fàcils de visualitzar.

Es tracta de tres petites coves força conegudes per la gent de Pontons com "les Coves Roges" i ja donades a conèixer per G. Aymamí el 1985.




Recorregut: 8, 6 i 3 m (coves A, B i C respectivament)
Coordenades (UTM ETRS89):
            X: 374815
            Y: 4586254
            Z: 657 m
Terreny: Calcàries
Història: Conegudes de temps immemorials.
Situació: Des de Pontons cal agafar la carretera BV-2441 en direcció Santes Creus. Al km 11,100 surt a la dreta un camí que baixa fins a la riera i la font de la Gatelleta, on cal deixar el cotxe. Seguirem a peu en direcció NO poc mes de 100 m entre el bosc i sense camí fins a trobar una tartera que cal remuntar i des d'on ja veurem les coves.
Descripció: La cavitat més gra és al cova A, amb una boca de 10 m d'amplada, 4 m d'alçada i 8 m de fons, amb el terra ocupat per blocs. Immediatament a l'esquerra trobem la més petita de les coves, la cova C. La cova B està situada a uns 25 m a la dreta, enlairada uns 4 m sobre el terra i d'accés un xic complica per la vegetació; la boca té una alçada de 4 m, 3 m d'alçada i 5 m de fondària.



Cova A. Foto J. Cuenca

Cova A. Foto J. Cuenca

Cova B. Foto J. Cuenca

Cova B. Foto J. Cuenca


Bibliografia
AYMAMÍ, G. (1985).- "Contribució al coneixement espeleològic de l'Alt Penedès (2ª nota)" Excursionisme (120):12-16 (Topografia)
AYMAMÍ, G.; PALLARÈS, J. (1994).- "El fenòmen troglodític al Gran Penedès" Miscel. Penedesenca (18):103-112

Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

3 comentaris:

  1. Interessant post que perfecciona la fitxa donada a conèixer al seu dia per l'amic Genar Aymamí, gran estudiós de cavitats trogloditiques entre altres.
    El que em sobta es la denominació de Coves de la Riera de Pontons, quan manifestes que segons els naturals de Pontons, son anomenades com a "Les Coves Roges". A més més i per afegir un xic de confusió es veu clarament al plànol del'ICC que al costat esta la "Cova de la Gatelleta" i la font del mateix nom, per tant es posible que sigui una de les coves. Resumint hauriem d'investigar més quin es el topónim correcte per aquestes cavitats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    2. Gràcies per la teva aportació. En principi, el nom de coves Roges és el que figura al mapa de l'ICC, a l'igual que també el nom de "cova de la Gatelleta", però no estem segurs del nom real, pel que hem optat per utilitzar el nom amb que es van publicar per primera vegada. Intentarem esbrinar el nom correcte en una propera sortida a Pontons.

      Elimina